26.7.16

Budapest IV - Del II: Costes Downtown

På torsdagskvällen under vår resa till Budapest hade vi bokat bord på restaurangen Costes: Downtown som ligger nära floden på Pest-sidan och har en stjärna i Guide Michelin.

Restaurangen på utsidan. Den låg ett stenkast från den klassiska kedjebron och tillhör Prestige Hotel.


När vi satt oss ner beställde vi först ett varsitt glas av ungerskt mousserande vin. Vi valde att äta varsin 4-rättersmeny med vinpaket. Jag bestämde vilka rätter jag ville ha eftersom jag har en del allergier medan Jonas sa att kocken skulle sätta ihop en överraskningsmeny åt honom.

Först i matväg fick vi in kex gjorda på parmesan och en dipp gjord på citron och smör. Vi fick också en brödkorg och jättegott smör gjort på getmjölk som jag tyvärr inte tog kort på.

Därefter fick vi denna lilla amuse-bouche (aptitretare) som vi tror var som en brandade. Den såg i alla fall ut som en macaron – och smakade väldigt gott.

Min första rätt var John Dory (Sanktpersfisk) med avokadokräm, svamp och en fancy potatissallad. Kan vara bland det godaste jag har ätit i hela mitt liv. Det var helt fantastiskt ihop med vinet jag fick serverat. Sommelieren var så himla gullig också, det gick inte att undgå att verkligen hon älskade sitt jobb.

Nästa rätt var en risotto med skogssvamp och ett vaktelägg på. Tyckte att rätten tyvärr var i såsigaste laget men ändå supergod. Vinet var också gott.

Tredje rätten: Cobia (ungefär som abborre) med grapefruktpuré och steka grönsaker. Rätt otroligt hur grapefrukt kan passa så oklanderligt med fisk på det sättet. Vinet var även här i nästintill symbios med rätten. Jonas fick också denna rätt och han tyckte att den var det godaste på hela avsmakningen.

Jonas efterrätt var som ett litet konstverk – en skog gjord på choklad.

Min efterrätt: karamelliserad aprikos med timjan och färskostsglass. Nom! Till det ett utsökt dessertvin med hint av aprikos – ungrarnas favorit efter paprika skulle jag tro.

Lite smått efter maten: marshmallow med smak av ananas och små gelébitar med aprikos. Till det en varsin espresso.

Allt som allt en helt otroligt fin middag! Rekommenderar alla som åker till Budapest att gå dit att äta, det är värt varenda krona. Så klart dyrare än ett normalt restaurangbesök, men mycket billigare än om en skulle gå till liknande ställe i Sverige.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar