28.9.15

Bokmässefredag

Här är en liten summering av vad jag hittade på under fredagen då jag bland annat var på Bokmässan för allra första gången. Min eminenta vän Pernilla var nämligen så hygglig att hon gav mig både inträde och seminariekort - perfekt när cashen inte flödar.
Först var jag på ett seminarie med titeln "Hur ser den kvinnliga galenskapen ut?" som handlade om hur galenskap definineras när det kommer till det kvinnliga könet - vart gränserna går vid galenskap och att det är skillnad mellan kvinnor och män. I samtalet medverkade Karin Johanisson som är aktuell med boken "Den sårade divan" som jag är supersugen på att läsa. Den kretsar kring Sigirid Hjertén, Nelly Sachs och Agnes von Krusenstjerna. Den andra författaren som deltog var Anna Jörgensdotter som skrivit boken "Drömmen om Ester" som handlar om Ester Henning som också varit inlagt på Beckomberga som tidigare konstnärinnor. Jag tycker att samtalet var ytterst intressant och ett ämne som känns nästan tabubelagt.

Nästa seminarie var "Var är kvinnorna?". Ni kanske redan ser mönstret på de seminarier jag valde att gå på? Det handlade om kvinnorna som försvunnit ur våra historieböcker. Att saknaden av kvinnor är stor i den klassiska skolböckerna och om finns det något sätt att ändra på detta? Diskussionen var varm med starka åsikter från olika håll. Och vad de kom fram till var svårt att säga - men det var tydligt att det handlar om perspektivet författarna tar när de skriver - vad de väljer att se.


Senare mötte jag upp Linda och vi tittade lite på när fantastiska Jonas Hassen Khemiri snackade om sin nya bok.


Kikade in Novellix monter med alla fina omslag. Jag ville ha allihop! Fick med Karolina Ramqvists bidrag hem i vilket fall.

Därefter mötte vi upp Tim och satte oss ner vid Berättarscenen där Mattias Alkberg intervjuades av Anna Charlotta Gunnarsson. Ett fint samtal som hade en anarkistisk underton så klart.Sista seminariet för dagen blev "Oförnuft och känsla" som jag såg tillsammans med Pernilla. Våra favoriter Karolina Ramqvist och Lena Andersson medverkade ihop med Gunilla Boëthius.

Samtalet kretsade kring deras romankaraktärer Karin, Ester och Anna - och det gick hett till. Det var både humor och allvar när de pratade om besatthet, sex och kärlek.

-

Margarita på Mexikanska Monarkin.

På kvällen mötte jag upp mina tjejer + lite killar för att tacka Rebecca för hennes tid i Göteborg och käkade på Mexikanska Monarkin. Ett lågvattenmärke i mitt tycke. Lokalen var superfin men servicen och maten var inte något att hurra för. Skulle inte rekommendera det till någon tyvärr. Smakerna var tama och satt inte alls där. Vidare var våra servitörer frånvarande, plockade inte bordet, presenterade inte menyn, lät inte mina vänner smaka av vinet de beställde in och helt enkelt för stressade för att ge ett bra bemötande. Sedan gick vi vidare till P.C. och Steampunk Bar.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar