21.9.15

Om U2-konserten

Det är svårt att sätta ord på de känslor jag har idag. Jag känner mig helt utmattad och som att all luft är tagen ur mig. Igår skulle jag, Jonas, syster och mamma se U2 på Globen. En spelning som vi sett framemot sedan vi köpte biljetterna i vintras - alltså tio månader sedan. Alla reste till Stockholm för att ha en mysig helg tillsammans; Sara och mamma bodde till exempel på hotell från fredagen och tog ledigt från jobbet idag måndag.

Som ni kanske redan vet så blev konserten tre timmar efter att bandet skulle ha gått upp på scenen inställd på grund av säkerhetsbrister i arenan. Det som framkommit är att det var en person, troligtvis polis, som släppts in med en pistol. Detta har jag alltså fått veta i efterhand - inte från arrangören. Hur detta ens kunde hända eller tolereras är för mig helt overkligt.Vi hade ståplatser och valde att köa utanför 1,5 timme innan insläpp för att få bra platser. Vi fick armband runt handlederna och peppen inombords var total.Här är en bild från där vi stod inne och väntade. En scen som bandet senare inte skulle sätta en enda fot på. Medan vi väntade så undrade vi vad som skedde då läktarna inte ens var halvfulla - spelningen var ju slutsåld?

20.45 (bandet skulle ha gått på 19.30) så kom en representant från arrangören upp på scenen och meddelade alla som hade sittplatsbiljetter skulle evakuera och få lov att gå in i biljettsystemet igen då det krånglade. Vi med ståplatser skulle vara kvar inne. Personalen gick då upp på läktarna och kollade med ficklampor under varenda liten stol - på alla rader - i hela sittsektionen. Vi förstod att det var något helt annat än biljettstrul som det handlade om. Vi fick sedan via Aftonbladet/Expressen och andra medier själva söka mer information om vad som var på gång.


Här är en bild när arrangören bad alla gå upp och sätta sig på läktarna för att de skulle kunna få en överblick över golvet. Det var ren kaos. På väg ner visiterade vakterna oss, inte så grundligt dock, och vi fick gå och ställa oss på golvet igen. Där väntade vi till 22.25 och fick veta då att spelningen var inställd och flyttad till tisdagen. Ni kan förstå alla suckar som ljöd ut i lokalen. Folk grät och skrek. Vi stod bredvid flera sällskap som kom utanför Sverige och som inte förstod någonting då den den engelska informationen var sjukt bristfällig hela kvällen. De har ingen möjlighet att gå på tisdagen, inte vi som bor i Göteborg eller på annan ort än Stockholm heller.

Jag är himmelskt tacksam att ingen blev skadad och att det inte hände något allvarligt. Men - jag är otroligt missnöjd med hur arrangören: Live Nation och deras leverantörer: vakter och andra på Globen tacklade situationen. HUR är detta ens möjligt? Att visitera samt kolla i allas väskor är för mig en självklarhet. När vi gick in kolla de inte ens i min väska. Vi har ansökt om att få tillbaka pengarna för våra biljetter och hoppas att det ska vara utan strul. För mig är det helt klart arrangören som ska stå för att de inte utfört sitt jobb vid ingången. Och har de inte en tjock bunt med åtgärder vid eventuella kriser? Jag förbehåller mig för ev. information om händelsen som inte kommit fram. Detta är min syn på det hela utefter den ganska skrala information som jag fått ta del av. All respekt till de enskilda personer som arbetade under kvällen med denna oförutsedda händelse eller rent ut sagt helvete.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar